LGS & LYS HAZIRLIK PROGRAMI

YGS / LYS SİSTEMİ

YGS (Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı) : Türkiye'de yükseköğretime geçiş sisteminin ilk sınavıdır. Yükseköğretim Kurulu tarafından 2010 yılından beri uygulanmaktadır.

 Adaylara, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ortak müfredata dayalı sorular yöneltilir. Türkçe 40, Tarih 15, Coğrafya 12, Felsefe 8, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe sorusu 5), Temel Matematik 40, Fizik 14, Kimya 13, Biyolojiden ise 13 sorunun sorulduğu sınavda, toplamda 160 soru için adaylara 160 dakika süre verilmektedir.

 YGS’ de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmaz.

 YGS’ de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans (2 yıllık) programlarını tercih edebilir. Bu adayların LYS oturumlarına girme hakları bulunmamaktadır.

 YGS puanlarının en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS oturumlarına girme hakkı kazanacaktır. YGS’ de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans (4 yıllık) programlarını tercih edebileceklerdir.

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) : ÖSYM’nin üniversiteye girmek isteyen adaylar için hazırladığı sınav sisteminin ikinci aşamasıdır.

 5 ayrı oturum halinde yapılan bu sınavlara katılabilmek için önce Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmek ve bu sınavın 6 puan türünün herhangi birinden 180 ve üzeri puan almak gerekmektedir.

KİMLER HANGİ OTURUMLARA KATILABİLİR?

SAYISAL ALANINDAN HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER
LYS-1 MATEMATİK SINAVI
LYS-2 FEN BİLİMLERİ SINAVI
EŞİT AĞIRLIK ALANINDAN HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER
LYS-1 MATEMATİK SINAVI
LYS-3 EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI
SÖZEL ALANDAN HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER
LYS-3 EDEBİYAT-COĞRAFYA SINAVI
LYS-4 SOSYAL BİLİMLER SINAVI
YABANCI DİLDEN HAZIRLANAN ÖĞRENCİLER
LYS-5 YABANCI DİL SINAVI

BİRİKİM’DE YGS / LYS HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Üniversite hazırlık çalışmalarımız öğrencimizin 11.sınıfa geçmesi ile birlikte başlar.

• Eğitim-öğretim yılı başında 11. sınıf öğrencilerimizin branş derslerinin belirli bir saati YGS dersleri olarak planlanır ve öğrencilerimize o saatlerde YGS konuları ( 9 ve 10.sınıf dersleri) anlatılır.

• 11.sınıfın ikinci dönemi itibariyle öğrencilerimiz düzenlenen hafta sonu hazırlık programına katılırlar.

• Öğrencilerimiz karne aldıktan sonra iki ve 12. sınıfa başlamadan önce iki olmak üzere toplam dört hafta (100 saat) hızlandırma programlarına dâhil olurlar.

• YGS / LYS sistemi ile ilgili öğrenci ve velilerimizi nasıl bir sürecin beklediğiyle alakalı bilgilendirme seminerleri yapılır.

• Ders çalışmanın önemini ve zamanın kıymetini bir kez daha anımsatmak için Verimli Ders Çalışma Seminerleri yapılır.

• Öğrencilerin sınav hazırlıklarını takip etmek için Soru Takip Çizelgeleri verilir. Rehberlik servisi ve sınıf danışman öğretmeni tarafından bu çizelgelerin haftalık takibi yapılır.

• Okullar açıldığında öğrencilerimize Konu Anlatım Kitapları, Soru Bankaları, Konu Tarama Testleri vb. yardımcı kaynaklar verilir, bu kaynaklar branş öğretmenleri tarafından belli periyotlarda kontrol edilir.

• Yıl içerisinde sınav heyecanlarını atabilmeleri için ve kendi seviyelerini daha rahat değerlendirmeleri adına farklı yayınlar kullanılarak çok sayıda Deneme Sınavı yapılır.

“Sınav Kaygısı Envanteri” uygulanır. Sınava yönelik kaygı yaşayan öğrenci veya öğrencilerimiz varsa bu öğrencilerimizle bireysel veya grup çalışmaları yapılır.

• Öğrencilerimiz yarıyıl tatilinde, branş öğretmenleri nezaretinde yapılan ve 5 gün süren soru çözüm kampına katılırlar.

• YGS öncesi motivasyon amaçlı sabah namazı ve dua programları tertip edilir.

• Rehberlik servisimiz tercih dönemi boyunca öğrenci ve velilerimize tercih süreçleri ile alakalı bilgilendirme yapmaktadır.

BİZİMLE İLETİŞİME GEÇİN