YKS HAZIRLIK PROGRAMI

YKS NEDİR?

 2017-2018 Eğitim Öğretim döneminden itibaren üniversiteye geçişte uygulanacak olan yeni sistemdir.

 Sistem TYT (Temel yeterlilik testi) ve AYT (Akademik Yeterlilik Testi) olmak üzere iki basamaktan oluşmaktadır.

TYT = Temel Yeterlilik Testi; adayların sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen bilgi, beceri ve yetkinliklerini kapsar. TYT’de Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri alanları ile ilgili sorular yer alacaktır.

 Türkçe Testinde; Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.

 Temel Matematik Testinde; Temel Matematik kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.

 Sosyal Bilimler Testinde, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih alanları;

 Fen Bilimleri Testinde ise Biyoloji, Fizik ve Kimya alanları ile ilgili bilgi esaslı yeterlilikler ölçülecektir.

 Adayların gireceği TYT soruları, MEB’in ortak müfredatından seçilecektir.

 Temel Yeterlilik Testi (TYT)’nde; 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler (Tarih:5, Coğrafya:5, Felsefe:5, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:5), 40 Temel Matematik ve 20 Fen Bilimleri (Fizik:7, Kimya:7, Biyoloji:6) sorusu olmak üzere toplam 120 soru sorulacak ve adaylara 135 dakika süre verilecektir.

 Adaylar TYT’de en az 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecektir. Ön lisans programlarını tercih etmek isteyen adayların 150 puanı geçmeleri yeterli olacaktır.

ÖZEL YETENEK SINAVI

 Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da en az 150 ve üzeri olması gerekmektedir.

AYT = Sınav sisteminin ikinci aşamasıdır. Bu sınava girebilmek için TYT’de 180 ve üzeri puan alınmış olması gerekmektedir.

 Adaylara toplam 180 dakika sürenin verileceği sınav tek kitapçık olup soru dağılımı şöyle olacaktır.

TESTLER SORU SAYISI

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI - 1

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI

24

SOSYAL BİLİMLER - 1

TARİH - 1

10

COĞRAFYA - 1

6

MATEMATİK

SOSYAL BİLİMLER - 2

TARİH - 2

11

COĞRAFYA - 2

11

FELSEFE GRUBU (Mantık, Psikoloji, Sosyoloji)

12

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

6

FEN BİLİMLERİ

FİZİK

14

KİMYA

13

BİYOLOJİ

13

YABANCI DİL

80

 Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak, ilgili testlerdeki soruları cevaplandırabilir.

       TESTLER

Aday, yerleşmeyi hedeflediği programın puan türünü dikkate alarak; Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler - 1 Sosyal Bilimler -2 Matematik Fen Bilimleri
SÖZEL PUAN İÇİN

SAYISAL PUAN İÇİN

EŞİT AĞIRLIK PUAN İÇİN

SÖZEL + EŞİT AĞIRLIK PUAN İÇİN

SAYISAL + EŞİT AĞIRLIK PUAN İÇİN

SÖZEL + SAYISAL + EŞİT AĞIRLIK PUAN İÇİN

BİRİKİM’DE YKS HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

• Üniversite hazırlık çalışmalarımız öğrencimizin 11.sınıfa geçmesi ile birlikte başlar.

• Eğitim-öğretim yılı başında 11.sınıf öğrencilerimizin branş derslerinin belirli bir saati sınav hazırlık dersleri olarak planlanır ve öğrencilerimize o saatlerde TYT konuları ( 9 ve 10.sınıf dersleri) anlatılır.

• 11.sınıfın ikinci dönemi itibariyle öğrencilerimiz düzenlenen hafta sonu hazırlık programına katılırlar.

• Öğrencilerimiz karne aldıktan sonra iki ve 12.sınıfa başlamadan önce iki olmak üzere toplam dört hafta (100 saat) hızlandırma programlarına dâhil olurlar.

• YKS sistemi ile ilgili öğrenci ve velilerimizi nasıl bir sürecin beklediğiyle alakalı bilgilendirme seminerleri yapılır.

• Ders çalışmanın önemini ve zamanın kıymetini bir kez daha anımsatmak için Verimli Ders Çalışma Seminerleri yapılır.

• Öğrencilerin sınav hazırlıklarını takip etmek için Soru Takip Çizelgeleri verilir. Rehberlik servisi ve sınıf danışman öğretmeni tarafından bu çizelgelerin haftalık takibi yapılır.

• Okullar açıldığında öğrencilerimize Konu Anlatım Kitapları, Soru Bankaları, Konu Tarama Testleri vb. yardımcı kaynaklar verilir, bu kaynaklar branş öğretmenleri tarafından belli periyotlarda kontrol edilir.

• Yıl içerisinde sınav heyecanlarını atabilmeleri için ve kendi seviyelerini daha rahat değerlendirmeleri adına farklı yayınlar kullanılarak çok sayıda Deneme Sınavı yapılır.

“Sınav Kaygısı Envanteri” uygulanır. Sınava yönelik kaygı yaşayan öğrenci veya öğrencilerimiz varsa bu öğrencilerimizle bireysel veya grup çalışmaları yapılır.

• Öğrencilerimiz yarıyıl tatilinde, branş öğretmenleri nezaretinde yapılan ve 5 gün süren soru çözüm kampına katılırlar.

• Sınav öncesi motivasyon amaçlı sabah namazı ve dua programları tertip edilir.

• Rehberlik servisimiz tercih dönemi boyunca öğrenci ve velilerimize tercih süreçleri ile alakalı bilgilendirme yapmaktadır.