AMACIMIZ
Geleneğin birikiminden, Birikim’in geleneğine ilkesiyle, geçmişinden hareketle, geleceği inşa eden bir nesil yetiştirmektir. Öğrenciler; daha iyi şartlarda, yaşanabilir bir dünya için coğrafyalara iyiliği, güzelliği ve adaleti getirmeyi hayatlarının mihenk taşı olarak görecek, aldıkları eğitimle vatana, millete, insanlığa faydalı olacaktır.
Kendisini en iyi şekilde tanıyan, çevresiyle barışık, yaratılmışların en şereflisi olduğu bilinciyle insanlığa faydalı olmayı hedefleyen; ailesine sevgi ve saygıda kusur etmeyecek, onların iftihar edeceği, yüksek karakterde; okuduğu okulu, yetiştiği çevreyi hiç unutmayan, ömür boyu sürecek gönül birlikteliklerini koparmayacak, vefa duygusu yüksek, ahlaklı, faziletli ve ideallerini gerçekleştirmek için her türlü zorluğa göğüs gerecek ve hiçbir fedakârlıktan kaçınmayacak bir nesil yetiştirmektir.
OKULLARIMIZIN PORTRESİ
EĞİTİM FELSEFEMİZ
Eğitim sistemi, Hayat Denge Modeli üzerine kuruludur. “Fıtrattan Umrana” şeklinde kısaca ifade edilen bu model insanın biricikliğini esas alır. Kişi, yaratılışı itibarıyla kendine özgü özellikler ile dünyaya gelir. Eğitim bu özellikleri dikkate alacak şekilde gerçekleştirilmeli, insanın doğuştan getirdiği yeteneklerini keşfetmesine ve geliştirmesine katkı sağlamalıdır.
Eğitim, insanın kendisini geleceğe taşımasının tek imkânı ve en temel görevidir. Bu nedenle eğitim, insana özgü bir faaliyet olup insan hayatının nüfuz ettiği her alana ve ruh dünyasından neşet eden her duyguya yön verecek bir nitelikte olmalıdır. Eğitim sağlıklı insanı, sağlıklı toplumu inşa etmelidir.
Öğrenci var olan özellikleri ile kabul edilir. Buradan hareketle akademik, sosyal, manevi, dilsel ve fiziksel olarak yükselebileceği en üst seviyeye ulaşması için öğrenciye gerekli ilgi ve eğitim verilir.
Hayat Denge Modeli öğrenciyi var olan özellikleri ile kabul eder ve bu özellikleri üç gelişim alanı üzerinden takip eder: Akademik Gelişim, Manevi Gelişim, Sosyal Gelişim.
Hayat Denge Modeli eğitim sürecini kendi içinde dönemlere ayırmıştır.
Okul Öncesi: İnsan hayatının sosyalleşme alanındaki en önemli dönemi olarak adlandırılır.
İnsan kişiliğinin %80’i bu dönemde oluşur. Çocuk bu dönemde hayata dair ne varsa onunla tanışmalıdır. Bu nedenle Hayata Dokunma Dönemi olarak da adlandırılır. Öğrencinin devam eden eğitim hayatının temelleri bu dönemde oluşur.
İlkokul: Ortak dil oluşturma dönemi olarak adlandırılır. Öğrenci için eğitim süreçlerinde karşılaşacağı alanlarla ilgili bir dil oluşturulması gerekir. Bu dil, aynı zamanda bütün öğrenci ve öğretmenler için sorunsuz, anlaşılır, açık ve ortak bir dil olmalıdır.
Ortaokul: Düşünme-duyuş becerileri dönemi olarak adlandırılır. Öğrenci bu dönemde soyut düşünme becerilerini geliştirmektedir. Sorgulama, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, problem oluşturma, problem çözme, karar verme gibi aşkın düşünme becerileri ile feraset, basiret, kesif, sezgi gibi aşkın duyuş boyutlarını geliştirmeye yönelik ortamlar oluşturulur.
Lise: Üniversal dönem olarak adlandırılır. Öğrenci bu dönemde üniversal eğitimin temellerini almaya ve üniversalleşmeye baslar. Yüksek eğitimin altyapısı oluşturulur. Esas olarak lisans eğitiminin kuluçka evresidir. Öğrenci burada düşünceleriyle özgür bir birey olarak görülür ve o şekilde değerlendirilir. Eğitim ortamı ise tartışma yöntemi için uygun olmalıdır.
AKADEMİK GELİŞİM
İnsanlık tarih boyunca olup biteni anlamanın çabası içinde olmuştur. Maddeye ve madde ötesine dair soru işaretlerine yanıt aramıştır. Bilmemek korkuyu, korku da cehaleti beraberinde getirmiştir. Bu sebeple cehaleti yenmenin yegâne unsuru öğrenmek, bilmek ve karanlığa bir mum yakmaktır.
Bilgi, kişinin sahip olduğu anahtardır. Birikimli öğrenci ne kadar çok bilgi sahibi olursa ilim yolculuğunda kapıları açarak o kadar ilerler. Birikim’de eğitim görmek diploma avcılığı değil ilim yolculuğudur.
Akademik gelişimde öğrenci bilişsel becerilerinin en üst seviyesine ulaşmak amacıyla tecrübe ederek öğrenir. Bu deneyimlemede öğretmen rehber olarak yer alır. Birikim, öğrencilerine küçük birer bilim insanı, küçük birer sanatçı gözüyle bakar. Öğrencilerinin, geleceğin yetişmiş, bilge, adil ve münevver kimseler olması için gereken tüm çaba ve gayreti gösterir.
SOSYAL GELİŞİM
İnsan, anne rahmine düştüğü andan itibaren sosyal bir varlık olmaya başlar. Bu ilişki bireyin ailesinden başlayarak yakından uzağa olarak devam eder. Birikim Okullarına adım atan öğrenciler hayatla iç içe, kendinden emin, güven duygusu gelişmiş bireyler olarak yetiştirilir.
Birikim Okullarında, öğrencilerin sağlıklı bir şekilde sosyalleşmesi sağlanır. Öğrencilerin sanata olan ilgilerini pekiştirmek için tiyatro, sinema, konser, müze ve kütüphane ziyareti gibi etkinlikler düzenlenir. Gönül Harmanı ve Yakamoz şiir aksamları, İzdüşüm resim yarışması, Düş Gölgesi kısa film yarışması gibi etkinliklerle öğrencilerin birlikte iş yaparak sosyalleşmesi sağlanır. Fidan dikme etkinliği ile öğrenciler toprakla buluşur. Öğretmenlerin rehberliğinde huzurevine gidilir. Kitap fuarları ve imza günleri en iyi şekilde değerlendirilir.
EĞİTİM
İnsan, beden ve ruh bütünlüğü içinde var olur. Bedeniyle bu dünyaya ait olan insan, ruhuyla bu dünyayı anlamlandırır. Bu nedenle insanın mutluluğu ruhun doyumuyla olur. Nasıl ki bir bedene sahip olan insan, ayakta ve diri durmak için biyolojik olarak beslenmesi gerekiyorsa ruhunu da beslemek durumundadır.
Manevi gelişim, estetik bakış (Her işi hakkını vererek en iyi şekilde yapmak estetiğin temelidir.) açısına sahip bir yaklaşımla adabımuaşeret, din eğitimi ve kişisel gelişim olarak üç ana kısımdan oluşur.
Adabımuaşeret: Toplum olarak bir arada yaşayabilmenin kurallarını nezaket çerçevesinde belirler. Her toplum var olduğu günden itibaren bir arada yaşama kurallarını geliştirmiştir. Adabımuaşeret, hangi dinden ya da milletten olursanız olun insan olmanın gereğine göre yaşamayı düzenler.
Din Eğitimi: İnsan olmanın gereğini yerine getirdikten sonra Müslüman olmanın gerekleri üzerinde durmak lazımdır. Bu da din eğitimi yoluyla sağlanır.
Kişilik Gelişimi: Adalet ve ihsan kavramları üzerine kurulu bu programla hedeflenen kâmil insana yaklaşmak ya da ulaşmaktır.
SPOR
Fiziksel gelişim, bedeni oluşturan tüm organların ve duyuların gelişmesi, bedenin değişmesini içerir. İnsan gelişiminin en hızlı olduğu dönemler olarak bilinen bebeklik ve ergenlikte kişide, gözle görülebilir değişiklikler meydana gelir. Yaşamın ilerleyen dönemleri için bu evrenin sağlıklı geçirilmesi önemlidir.
Fiziksel gelişim süreci psikometri, duygusal, sosyal ve zihinsel yaşamı da etkileyerek kişilik gelişiminin de temelini oluşturur. Bu nedenle çocuğun gelişimi aile ve eğitimciler tarafından takip edilmelidir. Birikim Okulları bu noktada öğrencinin fiziksel gelişiminin ve değişiminin takibini yapmakta ve aynı zamanda fiziksel gelişimini destekleyici spor alanları sağlamaktadır.
Birikim Okulları öğrencilerini akademik ve manevi yönden geliştirirken fiziksel olarak da hayata hazırlar. Öğrencilerine sağlıklı yasamaları için düzenli spor yapma alışkınlığı kazandırır. Bu alışkanlık ile hedeflenen;
Spor, çocuklar için kendilerine olan güvenlerini artırmada ve öz değerlerini benimsemede önemli bir öğrenme ortamıdır.
Birikimli öğrenci, sporun hemen hemen her dalı için okulunda yeterli imkâna sahiptir. Birikim’in bünyesinde kapalı ve açık spor salonları vardır. Öğrenci burada futbol, basketbol, voleybol oynar. Masa tenisi ya da badmintonda kendini geliştirir. Yüzme havuzunda, öğretmen gözetimi ve eğitiminde yüzmeyi öğrenir. Yıl içerisinde futbol, basketbol ve voleybol gibi dallarda turnuvalar düzenlenir, dereceye girenler ödüllendirilir.
Birikim Okulları geleceğin güreşçisini, futbolcusunu, basketbolcusunu, voleybolcusunu, tenisçisini, yüzücüsünü yetiştirmektedir. Birikim’in spor alanındaki hedeflerinden biri de olimpiyatlarda ülkemizi temsil edecek oyuncular çıkarmaktır.
YABANCI DİL ÖĞRETİMİ
İNGİLİZCE
Birikim Okulları, geleneksel Avrupa merkezli bakış açısının ötesinde bir dil eğitimi vermektedir. Genç zihinler için değerleri ve davranışları şekillendirmede ikinci dil eğitimine verdiği önemle, İngilizce Dil Öğretiminin içeriğini ve hedeflerini kendi kültürünün değerler sistemini kuşatarak ve çok kültürlü bir bakış açısı geliştirerek belirlemiştir.
2007 yılında Avrupa Konseyinde kabulüyle AB ülkelerinde CEF (Common European Framework) belgesi, yabancı dillerde eğitimin çerçevesini belirlemektedir. Her seviye için farklı beceri ve kazanım hedefleri belirtilen belgede, eğitim sürecinin sonunda, öğrencilerin somut durumlarda dil kullanım örnekleri belirtilmiştir. Anasınıfından itibaren Birikim Okullarında olup, İngilizce derslerini iyi takip eden öğrenciler 5. sınıf sonunda A2, 8. sınıf sonunda B1 ve 12. sınıf sonunda ise B2 düzeyini tamamlamış olur.
Tüm sınıf seviyelerinde dijital okuma programıyla öğrenciler, en küçük yaşlardan itibaren İngilizceyi severek okumaya başlar. Öğrenciler bir taraftan Cambridge Üniversitesinin hazırladığı Starters, Movers, Flyers, KET ve PET sınavlarına hazırlanır. Buna ilave olarak öğrencilerin, seviyelerine göre haftada bir reader kitabı bitirmeleri teşvik edilir. Yıl sonunda, en çok kitap okuyan ve okuduğu kitabı da en iyi şekilde tanıtan öğrenciler ödüllendirilir.
Bu doğrultuda hedefler:
ALMANCA
Birikim Okulları ikinci bir yabancı dil kapsamında Almanca eğitimi vermektedir. Dünya üzerinde yaklaşık 125 milyon kişi Almanca konuşmaktadır. Avrupa Birliği’nde ise en fazla konuşulan dil Almanca’dır. İngilizce bilen ya da öğrenmeye başlamış biri için ve İngilizce ile aynı dil ailesinden olması açısından öğrenmesi daha kolay olan Almanca tercih edilmektedir.
Birikim Okullarında Almanca, lise kademesindeki öğrencilere haftada iki ders saati şeklinde seçmeli olarak verilmektedir. Birikim’in öncelikli hedefi ikinci yabancı dile ilgi ve merak uyandırmak, öğrencilerin o dili etkin bir biçimde kullanabilmesini sağlamaktır. Öğrenci yeni dil öğrenmekle farklı bir kültürü öğrenmeye başlayacaktır. Bu sayede öğrenci dünyayı öğrendiği dilin penceresinden okuyup farklı bakış açıları kazanacaktır.
Dersler gramer yerine iletişim odaklıdır. 9. sınıfta Almancayı tanımaya başlayan öğrenciler basit cümlelerle kendisini ifade edebilmeyi öğrenir ve basit metinleri anlayabilecek seviyeye gelir. 10. sınıfta ise artık kendini daha rahat hisseder ve bir gününü rahatça anlatabilecek seviyeye gelir. 11. sınıfta okuma anlama konuşma-yazma becerileri gelişir. 12. sınıfta ise serbest konuşma yapabilecek düzeye gelir.
ARAPÇA
Arapça, mukaddes İslam dininin kitabı olan Kuran-ı Kerim’in dilidir. Yûsuf suresinin 2. ayetinde de ‘’Muhakkak ki, biz onu anlayasınız diye Arapça bir kitap olarak indirdik.’’ şeklinde geçer. Hazret-i Peygamber’in Arapça konuşması onun kendisini ve hadislerini anlama noktasında bu dili önemli kılmaktadır. Arapça bilmek İslami eserleri, İslam fıkhını, İslam kültürünü, İslam tarihini, İslam çerçevesinde oluşan edebiyatları bilmek demektir.
Birikim Okullarında Arapça, ikinci yabancı dil olarak 5. sınıf itibarıyla başlar ve lise sınıflarında seçmeli ders olarak okutulur. Arapça öğretiminde temel hedef; öğrencinin kolay bir şekilde konuşma, dinleme, okuma ve yazma becerilerine ilgi çekici ve eğlenceli bir üslupla vâkıf olmasıdır. Müfredat basit konuşma etkinlikleriyle başlar. Her ünitede farklı konular ve alıştırmalarla dil öğrenimi sevdirilir. Derslere gramer kurallarından uzak bir üslup hâkimdir. Öğrencilere bolca cümle kalıpları verilir, Arapça şarkılar ve çeşitli konuşma biçimleri dinletilir.
Tüm bu dersler ve etkinliklerle öğrencilere Arapçayı tanıtmak, öğretmek ve sevdirmek amaçlanmaktadır. Öğrenciler dilediği takdirde manevi ilişkiler yahut uluslararası ticari münasebetler sebebiyle bu dili aldığı eğitimden hareketle rahatlıkla geliştirebilir.
REHBERLİK
Rehberlik servisi öğrencilerin her zaman yanındadır. Rehberlik öğretmeni, öğrencilerle ve onları daha yakından tanımak amacıyla velileriyle görüşmeler yapmaktadır. Öğrenciyi anlamanın anne-babaya ulaşmaktan geçtiğinin bilincinde olarak Veli Akademisi programları ile velilerin eğitimi önemsenmektedir. Bu kapsamda çalıştaylar, seminerler ve ev sohbetleri düzenlenmektedir. Akademik, sosyal ve bilişsel alanda kendilerini en iyi şekilde tanımaları hedeflenen öğrenciler Kişilik Gelişimi programının kazanımları ile hayata hazırlanmaktadır. Özetle, Rehberlik servisi öğrencinin eğitim süreçlerindeki sorunlarını en aza indirmek ve öğrenciyi başarıya ulaştırmak için titiz bir çalışma yürütür.
BİLİM
Öğrencilerin bilimsel düşünce, yöntem ve tekniklerini öğrenmesi önemlidir. Birikim, bu gelişimi sağlamak adına çağın ihtiyaç ve gereksinimleri çerçevesinde bilim laboratuvarları kurmuştur. Öğrenciler burada derslerin içerikleriyle uyumlu olarak öğretmenleri rehberliğinde deneyler yapmaktadır. Bu deneyler öğrencilerin konuyu yaparak-yaşayarak en iyi şekilde öğrenmelerini sağlar. Aynı zamanda olaylar arasındaki sebep-sonuç ilişkisini belirleme yetenekleri gelişir.
Fizik, kimya ve biyoloji laboratuvarlarında ağırlık takımından ampermetreye, beherglastan deney tüpüne, mikroskoptan turnusol kâğıdına kadar derslerde yapılması gereken deneyler için gerekli materyaller bulunmaktadır. Rasathanede ise gök bilimi ile ilgili dersler işlenir. Öğrenciler gökyüzü, gezegen, gök cismi, yıldızlar ve gök ada hakkında bilgi sahibi olur.
SANAT
Sanat görünenin ardındaki görünmeyen güzelliklere, inceliklere ulaşmayı ve hayatı güzelleştirmeyi hedefler. Birikim, öğrencilerinin hayata daima güzel, iyi, sevgi dolu ve estetik perspektif ile bakması için sanat eğitimine önem verir. Dünya, sanat eğitiminden geçmiş nesiller ile daha güzel bir yer olacaktır. Birikim, bu nesilleri yetiştirmektedir.
Birikimli öğrenciler sanatla iç içedir. İlgilenmek istedikleri alanlar ile ilgili çalışma yapabilme özgürlüğüne sahiptirler. Birikim Okullarında; Türk-İslam sanatları içerisinde, hattan tezhibe, ahşap yakmadan ebruya birçok sanat dalının eğitimi verilmekte ve öğrencilerin geleneksel sanatlar hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanmaktadır. Bu çalışmalar öğrencilerin becerilerini artırır ve onlara sabrı öğretir.
Birikim’de öğrencilere estetik eğitiminde güzeli hissetmeyi ve görmeyi öğretmek temel amaçtır. Estetik zevk kazanan öğrenciler bir eserin sanat eseri olup olmadığını anlayacak, eğer sanat eseriyse diğerleriyle olan ilişkisini ortaya koyacak, yorumlama yapabileceklerdir. Estetik zevke sahip öğrenciler kültürünün, geleneğinin farkında olacak, geleceğin sanat eserlerinin oluşmasında gayret göstereceklerdir.
Göstermeye bağlı sanat dalları mercek altındadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte video, hareketli görseller, kısa film, skeç, gölge oyunu, tiyatro, genel ağ üzerinden daha hızlı bir şekilde yayılmaktadır. Birikim Okulları da değişen dünya ve teknoloji koşulları sebebiyle öğrencilerine disiplinler arası anlayışı dikkate alarak bu eğitimi verir.
Kısa Film yarışması ile öğrenciler içerik üreterek kendini geliştirir. Bu etkinlik yarışmadan çok daha ötesidir. Öncesi ve sonrası ile tam bir ekip çalışması yapılır. Öğrenciler birlikte iş geliştirme ve nihayete erdirme konusunda tecrübe kazanırlar. Uygun zamanlarda bir araya gelir, üretecekleri çalışma için beyin fırtınası yapar ve düşüncelerini saygı çerçevesinde konuşarak doğruya ulaşırlar.
Birikimli öğrenciler tiyatro oyunu sergiler. Bu oyun için de aylarca çalışma yapılır. Tiyatro ve drama derslerinin en önemli katkısı, öğrencinin kendini başkasının yerine koyabilmeyi öğrenmesidir. Bu sayede öğrenci, hayatı boyunca ona kolaylık sağlayacak bir özelliği kazanmış olur. Kendini başkasının yerine koymayı öğrenen öğrenci en yakını olan ailesinden başlayarak dünyanın öbür ucunda yaşayan insanlara kadar daha anlayışlı bir hâl ile hareket eder.
Birikimli öğrenciler yıl içerisinde sözlü anlatım türlerinden (konferans, panel, bilgi şöleni, forum, açık oturum, münazara) etkinlikler düzenler. Kimi zaman alanında uzman bir kişi, bir komisyon gelip öğrencileri aydınlatır, bilgilendirir. Kimi zaman da öğrenciler kendi aralarında münazara yapar. Özellikle münazara etkinliği öğrencilerin gelişimlerine doğrudan etki eder. Birikimli öğrenci burada bir fikri kavga etmeden, sözlü olarak savunmayı ve tartışmayı öğrenir. Böylece olgun bir birey olma yolunda büyük adım atar.
MÜZİK
Bir elmas, kıymet bilen ellerde değerlidir. Birikimli her öğrenci elmas gibi kıymetlidir. Burada önemli olan, öğrencinin doğuştan getirdiği yeteneklerini keşfeden öğretmendir. Birikim’in alanında uzman öğretmenleri, öğrencilere müzik alanında kendilerini keşfedip geliştirmelerine destek olur.
Birikim’in müzik sınıfında çok sayıda ve çeşitte çalgı aleti mevcuttur. Müziğin kendi içinde çok geniş alanları olması sebebiyle öğrenciyi doğru çalgıyla buluşturmak gerekir. Tüm öğrenciler oryantasyon eğitimine alınırken bu konuda yeteneği olan öğrenciler uzmanlaşmaya devam eder.
KODLAMA ve ROBOTİK
21. yüzyıl becerileri ile donatılmış, teknolojiyi daha etkin kullanabilen, problem çözme ve ürün geliştirme yeteneklerine sahip bireylerin eğitiminde kodlama ve robotik eğitimi önemli bir yere sahiptir.
Kodlama diğer adıyla programlama; günlük hayatta karşılaşılan problemlerin çözümü için bilgisayarlara, adım adım verilen talimatları izlemelerinin ve onlara tam olarak ne yapmaları gerektiğinin söylenmesidir. Verilen, istenen ve çözüm aşamalarından oluşan temel kodlama mantığı giderek günlük hayatın önemli bir parçası hâline gelmektedir.
Kodlama ve robotik eğitimi ile hedeflenen;
BESLENME
Günlerinin uzun bir bölümünü okulda geçiren öğrenci, gelişimi için önemli bir basamak olan beslenmesini de okulda yapmaktadır. Öğrencinin gelişimi ancak sıhhati yerinde olduğu zaman mümkündür. Birikim’de öğrenci sağlıklı ve dengeli beslenir.
Birikim’in yemek tercihleri titiz bir şekilde gerçekleşir. Konuyla alakalı beslenme danışmanı gerekli çalışmaları yürütür. Her günün menüsü bir ay önceden incelenir, yemeğe konulan malzemeler gram gram hesaplanır.
Beslenme danışmanı sene başında her öğrencinin boy kilo ölçümünü yapar. Öğrencilerin fiziksel gelişimlerini takip eder. Hastalığı bulunan öğrenciler beslenme danışmanı tarafından ayrıca takibe alınır. Bu öğrencilerin durumlarıyla ilgili olarak beslenme danışmanı ve aile arasında devamlı bir iletişim vardır. Birikim için öğrencinin sağlığı her şeyden önce gelir.
Yemeğe konulan malzeme kadar yemeğin neye konulduğu ve nerede yendiği de önemlidir. Birikim’in yemek için kullandığı araç ve gereçler arındırılmıştır. Tabak, çatal, kasık büyük bir titizlikle yıkanır. Temiz olduğuna inanılmayan gereç tekrar işlem görür. Yemek dağıtan personel iş için uygun kıyafeti giyer. Yemek yenilen ortam nezihtir. Masalar ve oturaklar temizdir, personel tarafından sürekli silinir. Ortamın havası iştahı artırır. Öğretmen ve öğrenciler yemeklerini aynı yerde yer. Bu da Birikim’in öğrencilere karşı yaklaşımını uygulamalı olarak ortaya koyar.